Pentru că ultima perioadă a fost destul de încărcată pentru noi, aveam mare nevoie să ne limpezim mințile. Cu siguranță aveți și voi, ca și noi, prieteni care au păcălit iarna, mergând în vacanțe în destinații cu mult soare. Oricât de mult ne-am fi dorit să stăm și noi întinși pe plajă, cu soarele care să ne bată în ochi, o vacanță de genul acesta necesită să fie planificată din timp. Cum noi n-am avut timp să organizăm o astfel de vacanță, am decis să mergem undeva mai aproape.
Cum am ajuns să alegem Brussels-ul? Noi de mult timp ziceam să mergem în Belgia pentru că este foarte aproape de Olanda, dar nu am avut ocazia până acum să o facem. Pentru că biletele costau 19-26 euro tur-retur pentru o persoană iar călătoria dura aproximativ 4h 30m, decizia nu a fost grea. Următorul pas a fost să intrăm pe airbnb, să verificăm prețul închirierii unei camere în Brussels. Am văzut că prețul unei camere într-un apartament nu diferă foarte mult de prețul unui studio așa că am ales să optăm pentru a doua variantă. La urma urmei, e mult mai comod să poți intra și ieși din casă la orice oră, fără a te simți incomod că deranjezi pe cineva.

Am plecat din Amsterdam vineri, la ora 00:30 și am ajuns în Brussels pe la 5 dimineața. Am ales să călătorim noaptea pentru că, fiind vorba de autobuz, este mult mai comod dacă dormi pe parcursul călătoriei. Biletele le-am cumpărat de la FlixBus și ne-au costat 50 euro, în total. Erau și variante mai ieftine, dar nu la orele la care ne doream noi.
La ora 5 dimineața am ajuns în partea de sud a orașului iar prima interacțiune cu acesta nu a fost deloc pozitivă. Era super murdar, am văzut mulți oameni care dormeau pe străzi și nu mă simțeam deloc în siguranță. În Olanda, reguile cu privire la cerșit sunt extrem de stricte și nu am văzut nici un om dormind pe stradă. În Brussels, însă, am văzut cerșetori mai des decât în Chișinău. Femei cu copii în brațe, bărbați ce folosesc câinii ca să facă bani și oameni care dorm înfofoliți în pături pe la ușile diferitor instituții sau în stațiile de metrou.

Deși vremea nu era cea mai favorabilă, plouând mărunt constant, ne-am plimbat prin oraș până la ora 12 când aveam rezervarea la cazare. Pe parcursul plimbării noastre, am făcut o oprire la Starbucks iar mai târziu, când ploaia a ajuns până la piele, am decis să luăm micul dejun într-o cafenea drăguță care se numește Karsmakers Coffee House.
Studio-ul pe care l-am închiriat nu era amplasat în centru, dar cum orașul este destul de mic, în 25 de minute ajungeam pe jos de la cazare în inima Brussels-ului. Studio-ul era dat în chirie de o fată care, la rândul ei, închiriază spațiul respectiv. Prețul a fost de 45 euro / noapte.
Locul era drăguț, dar un pic de curățenie în plus nu strica. Ce mi-a părut ciudat a fost că domnișoara și-a lăsat lucruri personale precum haine, bijuterii, epilator, halat de baie, etc, peste tot în casă. Ceea ce ne-a șocat cu adevărat, însă, este altceva. După ce am căutat peste tot gelul de duș și șamponul despre care zicea că ni le pune la dispoziție, i-am scris un mesaj. Răspunsul ei a fost că ar trebui să folosim pe post de gel de duș un săpun solid iar părul să îl spălăm cu un șampon solid, cele pe care le folosește ea. A justificat asta prin faptul că vrea să utilizeze mai puțin plastic.
Eu apreciez grija ei pentru planetă, dar să permiți unor străini să își spele corpul cu săpunul pe care apoi îl folosești tu, asta mi se pare total neigienic și ciudat. Sigur că noi am cumpărat un gel de duș și un șampon, dar experiența în sine a fost destul de ciudată. Cam așa arăta studio-ul în care am dormit două nopți:
În primele două zile am văzut mai mult partea negativă a orașului. Clădiri cu o arhitehtură deosebită, dar neîngrijite și străzi pline de gunoi. Deci, un oraș care a fost cândva frumos dar a fost distrus de locuitorii lui.
Am văzut și locuri foarte frumoase în Brussels, locuri pe care vă recomand cu drag să le vizitați dacă mergeți acolo. În general, partea centrală a orașului e super frumoasă. Oriunde ai întoarce capul vezi numai clădiri impunătoare în care e clar că s-au făcut investiții mari. Partea aia a orașului este mult mai orientată spre turism. Este plină de cafenele și restaurante. În Amsterdam, părțile periferice ale orașului sunt la fel de bine întreținute ca și centrul, pe alocuri chiar și mai bine, fiind mai curate. În Brussels, cumva, partea centrală e super frumoasă iar periferiile te sperie și te fac să simți că nu ești în siguranță. O fată care locuiește acolo de câțiva ani a zis: “Brussels-ul e foarte controversat, o stradă e super frumoasă iar cea de-alături e tare urâtă”.
Iată și lista de recomandări:
Atomium – o construcție care imită forma unui atom de fier doar că de 165 miliarde de ori mai mare decât acesta, măsurând 104 m înălțime. Deși scopul inițial al construcției a fost altul, acum aceasta este un muzeu care găzduiește atât expoziții permanente cât și unele temporare. Biletul a costat 15 euro / persoană. Deși, pe internet, oamenii ziceau că vizita durează 30-60 min, nouă ne-a luat mai mult pentru că expozițiile au fost interesante.





- Un alt loc demn de vizitat în Brussels este Mini Europe. Din păcate, noi nu am avut posibilitatea să o vizităm pentru că nu era accesibilă publicului în perioada asta, dar, văzând-o de sus, din Atomium, ne-a părut un loc super frumos. Mini Europe este un spațiu în care sunt replicate cele mai importante atracții turistice din întreaga Europă. Desigur, clădirile nu sunt în mărime naturală :D, fapt ce îți permite să faci niște poze cel puțin interesante.

- Grand Place – probabil locul care mi-a plăcut cel mai mult din tot ce am văzut pe parcursul vizitei noastre în Brussels. A fost printre primele locuri vizitate în dimineața în care am ajuns în oraș și m-a cucerit! Clădirile sunt superbe la orice oră, dar parcă noaptea au un farmec aparte. Luminile cad, parcă perfect, pe fiecare clădire, făcând până și cel mai mic detaliu din arhitectura acestora vizibil și atât de unic!





- Old England Building sau Muzeul Instrumentelor muzicale. Clădirea asta este atât de specială! Și nu doar clădirea, ci întregul cartier din împrejurimi oferă un spectacol vizual tare fain. Clădirea datează din 1877 și găzduiește circa 8000 de instrumente muzicale, unele dintre ele de o vechime impresionantă.









- Manneken Pis – o sculptură din bronz, situată în centrul orașului, care este o atracție turistică a Brussels-ului. Sculptura în sine nu m-a impresionat, nu o văd ca pe un loc care trebuie neapărat vizitat. În schimb, zona în care e amplasată este foarte frumoasă. Fiind centrul orașului, oriunde întorci capul, vitrinele sunt pline de berea și ciocolatele belgiene atât de vestite.

Ne-am abținut noi cât ne-am abținut, dar în ultima zi am cedat și am cumpărat 6 cutii de ciocolate. 😀

- Alte locuri care merită de vizitat sunt: Église Notre Dame du Sablon (o biserică gotică care datează din secolul cinsprezece) și St Michael and St Gudula Cathedral (o catedrală imensă, greu de încadrat într-o poză).

Église Notre Dame du Sablon Église Notre Dame du Sablon
Cum noi suntem gurmanzi din fire, sigur că o să vă recomand și câteva locuri unde să mâncați, dacă mergeți în Brussels:
Boston Cafe
Aici am mâncat un steak și niște costițe delicioase. Iar vinul, vinul s-a potrivit perfect cu mâncarea!

Pizzeria PRONTO
Am avut surpriza de a fi deserviți de chelneri care vorbeau în română. Pizza a fost foarte gustoasă și am comandat și bere belgiană. Pentru că nici unul dintre noi nu e consumator înrăit de bere, am optat pentru berea albă, Hoegaarden. Este mult mai puțin amară și mai ușor de băut decât berea normală. Ni s-a mai recomandat să gustăm și berea cu miere și berea Kwak, care se servește într-un pahar special, dar le-am lăsat pe data viitoare când mergem în Belgia.


Dacă mergeți în Belgia și vă plac dulciurile, trebuie să încercați, neapărat, tradiționalele vafe. Puteți opta pentru varianta simplă sau puteți adăuga fructe, înghețată sau topping-uri care mai de care. Prețurile încep de la 2 euro.
În total, călătoria noastră în Brussels, ne-a costat 450 euro. Sunt sigură că, dacă organizați din timp, puteți cheltui mai puțin, la fel cum, dacă aveți mai multe activități decât noi, puteți cheltui mai mult. Noi am preferat să mergem doar pe jos, cu excepția zilei când am vizitat Atomium-ul, fiind situat în afara orașului, am fost nevoiți să luăm metroul până acolo.
Per total, experiența în Brussels a fost una interesantă, dar nu pot să zic că mi-aș dori neapărat să mă întorc în acest oraș. Mi-ar plăcea, însă, să vizitez alte orașe din Belgia, cum ar fi Bruges și Antwerp. Poate mă înșel, dar cred că, fiind mai mici, au un farmec aparte. În Brussels m-aș întoarce doar pentru a vizita Mini Europe și Autoworld (un muzeu de mașini vintage), pe care nu am apucat să le vizităm acum.
Nu neg faptul că este posibil ca la vizita următoare să îmi schimb părerea despre oraș. Cumva, locuind în Amsterdam, un oraș atât de frumos și atât de bine întreținut, e greu ca alte orașe să mă impresioneze.
Astea fiind spuse, vă sfătuiesc să călătoriți cât mai mult posibil! Călătoriile sunt atât de benefice iar lumea asta-i atât de mare, încât nu avem nici o scuză să nu ne bucurăm de fiecare cultură a ei!
Dacă și voi sunteți pasionați de călătorii, s-ar putea să vă intereseze articolele despre Amsterdam, Malta sau Călătoria cu mașina prin Europa.
Chiar dacă a plouat constant, noi am ne-am bucurat de călătorie!
Vă îmbrățișez cu drag! ♡
1 thought on “Un weekend în Brussels, Belgia. Costuri, impresii și recomandări.”
Comments are closed.