Am decis să încep să scriu acest articol în ziua în care am revenit din vacanța din Malta pentru că a fost o vacanță superbă și aș vrea ca emoțiile să fie cât mai proaspete.
Cum și de ce am decis să mergem în Malta?
Cu vreo lună în urmă verificam ce bilete de avion la prețuri pământești am putea găsi și ne-a venit ideea să organizăm un citybreak undeva în Italia (scop principal: să mâncăm gustos 😀 ). În timp ce verificam potențialele destinații, îi ziceam lui Vlad că mi-ar plăcea să ne putem bucura de soare și mare, dar cum toamna își intrase deja în drepturi în Europa, nu prea mai aveam speranțe iar vacanțele în destinații mai îndepărtate necesită planificare din timp, dacă nu vrei să cheltui o groază de bani. El a venit cu ideea să verificăm cât costă biletele spre Malta. Deși am fost super sceptică la început, am verificat și SURPRIZĂĂ: bilet tur-retur Mastricht-Malta la preț de 30 euro. WOW!
Maastricht e la distanță de vreo 3 ore cu trenul de Amsterdam, dar asta nu avea nici o șansă să ne oprească din a merge la soare și mare! Nici o șansă!
Prețul era ireal de mic, însă exista și o parte proastă: orele zborurilor. Noi planificam să mergem pe un weekend, nu prea vedeam cum am reuși să avem o vacanță mai lungă. Din păcate, însă, zborul spre Malta era vineri foarte târziu (aterizarea la 23:50) iar retur luni foarte devreme (decolarea la 06:40). Ne-am gândit noi că efortul ar fi prea mare pentru doar 2 zile de vacanță. Practic am fi petrecut mai mult timp pe drum decât efectiv în vacanță.
Întâmplarea făcea că prețul biletelor era super bun atât pentru zborurile pe datele de 04.10-07.10.2019 cât și cele de pe 04.10-14.10.2019. Ne-am gândit, am calculat și am decis să mergem în vacanță pentru 10 zile! Prima vacanță mai de lungă durată de când suntem împreună!
Am petrecut ceva timp pe internet căutând informații despre Malta. Totul arăta superb, mai ales culoarea azurie a apei, zici că toate pozele din online erau fotoshop-ate. Cea mai mare frică a mea era, însă, că va ploua, că va fi frig și nu ne vom putea bucura de nimic din vacanța asta și toate eforturile vor fi în zadar.
Nu vă pot explica de câte ori pe zi verificam prognoza meteo pentru intervalul respectiv. Toate forumurile erau pline de comentarii care ziceau că vremea în Malta în Octombrie este foarte instabilă. Este foarte posibil să fie cald și bine, dar este la fel de posibil să fie furtuni în fiecare zi. Mă linișteam cu faptul că la ei furtunile, de obicei, sunt intense, dar de scurtă durată și cu faptul că, teoretic, temperatura medie a apei în mare este de 26 grade Celsius în această lună. Din fericire, am avut parte doar de jumătate de zi de furtună (n-am văzut niciodată în viață o cantitate atât de mare de apă pe străzi) și de jumătate de zi de ploaie ușoară. Yeey!
Malta este un stat European localizat în marea Mediteraneană, între Sicillia și Africa. Pentru noi a fost destinația perfectă – însorită, cu niște peisaje ce îți taie respirația, cu apă azurie numai bună de scăldat și cu mâncare gustoasă, la prețuri normale. Toate astea în luna Octombrie, în Europa. A fost superb că nu a fost nevoie să planificăm vacanța din timp iar prețurile biletelor au fost foarte bune. Nu aș fi crezut că vom găsi o destinație atât de apropiată și cu temperaturi de vară în mijlocul toamnei.
Hai că introducerea a fost cam lungă. Să trecem la subiect! Când mergeți în Malta, vă recomand să închiriați o mașină. Deși citisem că transportul în comun este destul de bine organizat, nu se compară cu libertatea pe care ți-o oferă o mașină. Multe dintre locurile pe care le-am vizitat nu sunt foarte ușor accesibile folosind transportul în comun. Închirierea unei mașini a fost, cu siguranță, cea mai bună investiție pe parcursul acestei vacanțe.
Prețurile pentru închirierea mașinilor în Malta sunt foarte mici, mai ales dacă nu ajungeți/plecați la ore înafara programului de lucru a companiei. Prețurile încep de la doar 5 euro/zi.
În cazul nostru, pentru că am ajuns la miezul nopții și aveam nevoie să returnăm mașina pe la 4 dimineața, a trebuit să achităm o taxă extra destul de mare, dar oricum s-a meritat investiția. Dacă alegeți să închiriați mașină, țineți cont de faptul că, în Malta, volanul este în partea draptă iar mașinile merg pe partea stângă a drumului. Totuși, din câte a zis Vlad, a fost mai ușor decât anticipa el, destul de repede s-a obișnuit. Cât despre parcări, am avut momente în care nu găseam loc de parcare din prima, dar ne-am descurcat. Nu am văzut locuri de parcare cu plată pe stradă, toate sunt gratis. Dacă nu găsiți loc de parcare pe stradă, sunt parcări cu plată, multe dintre ele au o taxă fixă pe toată ziua.
Malta este un stat european format din 3 insule principale: Malta, Gozo și Comino. Fiecare dintre aceste insule este plină ochi de locuri superbe.
Locuri de vizitat
(Ordinea este aleatorie, fiecare loc menționat mai jos este superb!)
pe insula principală Malta (cu o lungime de aproximativ 30km):
- Blue Grotto – un peisaj superb, la fel ca majoritatea locurilor din Malta.
- Xaqqa Cliffs – la o distanță de doar 5 km de Blue Grotto, cu o vedere la fel de spectaculoasă. Este o destinație populară pentru persoanele interesate de abseiling – coborârea de pe stânci cu ajutorul unei frânghii, dar și pentru cei pasionați de fotografie sau doar de locuri frumoase. Un loc pentru a privi apusul. 🙂



- Valetta – capitala Maltei. Unul dintre cele mai populare locuri din oraș este Upper Barrakka Gardens, îl puteți accesa pe scări sau cu ascensorul. De acolo aveți parte de o vedere superbă și un loc numai bun de făcut poze. 😀





- Mdina – fosta capitală a Maltei. Orașul mai este numit și The Silent City datorită faptului că un număr foarte limitat de mașini au permisiunea de a intra în oraș. Sincer vorbind, Mdina mi-a plăcut mult mai mult decât Valetta. Am avut senzația că am fost întorși în timp, fiecare clădire emana istorie. Ne-am plimbat prin oraș fără să avem un plan pre-stabilit, dar am reușit să vizităm o groază de atracții turistice populare.

- Popeye Village – un sătuc construit pentru a servi drept platou de filmare pentru filmul Popeye. Acum, acest loc este una dintre cele mai populare atracții turistice din Malta. Zilnic se organizează un tur prin acest sătuc. Pentru că am ajuns acolo abia la sfârșitul zilei, am apucat doar să îl vedem de la înălțime, din Popeye Village viewpoint. Combinația dintre căsuțele de diferite forme și culori și culoarea azurie a apei e perfectă!

- Selmun Palace – am ajuns întâmplător aici, dar a fost liniștit și frumos.


- Ghajn Hadid Tower – rămășițele unui turn construit în 1658, primul dintre cele 16 turnuri care au fost inițial construite. Acum doar 8 dintre aceste turnuri mai există, cel puțin parțial. Acest turn pe care l-am vizitat a fost distrus în urma unui cutremur în 1856. Mai presus decât rămășițele turnului, puteți explora stâncile din împrejurimi. Noi am urcat până în vârf și am avut parte de o vedere care combina stâncile de forme interesante și apa de culoare azurie.


- Ghar Lapsi Divesite – un loc perfect pentru diving, dar și dacă vreți doar să admirați frumusețea naturii. Noi am mers acolo într-o zi cu vânt destul de puternic și am admirat niște valuri de toată frumusețea. Aș fi putut sta o zi întreagă să admir cum valurile se lovesc de stânci.



- Ghadira Bay – o plajă drăguță, foarte potrivită pentru familii cu copii pentru că nivelul apei nu este adânc lângă mal.

- Golden Bay – noi am mers într-o zi cu vânt și erau valuri destul de puternice, dar a fost foarte distractiv. Deși valurile aduseseră la mal destul de multe alge, dacă te îndepărtai un pic, apa era curată. Erau umbrele și șezlonguri disponibile pentru chirie și dușuri la prețul de doar un euro.
-
Café Del Mar Malta – cel mai potrivit loc pentru persoanele care vor să se odihnească în piscină, cu un peisaj nemaipomenit! Noi nu am apucat să ne bucurăm de piscină, dar am admirat un apus superb în timp ce savuram ciocolata caldă și înghețata, ambele super gustoase.


- St Peter’s Pool – unul dintre puținele destinații la care n-am apucat să ajungem, dar am citit atât de multe despre ea. Este locul perfect pentru persoanele care au curajul să sară într-o piscină formată de natură.
- Coral Lagoon – cel de-al doilea loc pe care, din păcate, nu am reușit să-l vizităm. Pozele din online arată nemaipomenit.
- The Three cities – o destinație recomandată de multe persoane, la care noi n-am apucat să ajungem. Trei orășele alăturate, cel mai vechi dintre ele, Birgu, datând încă din Evul Mediu.
pe Gozo (14km lungime):
Accesul se face cu ajutorul unui ferry care transportă atât pasageri cât și mașini. Prețul pentru o călătorie tur-retur este de 4.65 euro / persoană și 15.70 euro / mașină + șofer. Se achită la întoarcere. Noi am luat ferry-ul din Cirkewwa, Malta.
- Blue Hole – locul care ne-a uimit extrem de mult. Este un fel de piscină naturală sau o peșteră fără acoperiș, cu o adâncime a apei de peste 60 metri. Nu pot să vă explic cum se simte pragul psihologic când pășești de pe margine în apa super albastră, care pare că n-are fund. Este, din ce am citit în online, cel mai frumos loc pentru scufundări. Vlad a făcut snorkeling și diving acolo și a văzut/filmat multe specii de vietăți subacvatice.

- The Cittadella – o construcție impunătoare care de-a lungul istoriei a avut diferite roluri: de la castel la fortăreață care a adăpostit populația insulei în timpul atacurilor. Locul este foarte bine întreținut, curat și plin de istorie. Chiar dacă noi nu suntem cei mai pasionați de istorie, acest loc ne-a plăcut extrem de mult!


- Inland Sea – o lagună situată imediat lângă Blue Hole, conectată cu Marea Mediteraneană printr-un tunel îngust format în stâncă, cu o lungime de 80m. Noi am optat pentru un tur cu barca prin acest canal. Turul durează 10-15 minute și costă 4 euro. Pe parcursul turului veți avea ocazia să vedeți mai multe peșteri și stânci de diferite forme, inclusiv locul unde obișnuia să fie Azure Window, simbolul Maltei, care, din păcate, s-a prăbușit în martie 2017, în urma unei furtuni puternice.


- Fungus Rock – o stâncă pe care crește un tip de plantă despre care oamenii în trecut credeau că are efecte medicinale, că vindecă răni și este tratament împotriva dezinteriei și impotenței. Din această cauză, ani la rând, cu mult timp în urmă, stânca a fost păzită.


- Wied il Ghasri – un canal acvatic format la baza unor stânci înalte. Atunci când soarele luminează direct formațiunea acvatică, peisajul îți taie respirația. Când am ajuns acolo, nu mă puteam opri din făcut poze.


- Salt Pans – un sistem de bazine de apă, sculptate în piatră, care sunt utilizate pentru obținerea sării de mare. Bazinele sunt umplute cu apă de mare apoi soarele evaporă apa și rămâne doar sarea, care este mai târziu colectată.






- Tal-Mixta Cave – o peșteră ușor accesibilă de unde aveți parte de o vedere frumoasă asupra Ramla Bay. Deși puteți ajunge foarte aproape de intrarea în peșteră cu mașina, nu veți observa imediat un semn clar spre intrare, deci fiți cu ochii în 4 și veți găsi cărărușa ce coboară spre peșteră. Este un loc perfect pentru a admira apusul sau, de ce nu, răsăritul? 😀
- Ramla Bay – din spusele localnicilor, cea mai frumoasă plajă de pe insulă. Este o plajă cu nisip roșu, foarte populară în rândul turiștilor. Mi-a plăcut, dar nu aș putea zice că mai mult decât celelalte la care am mers.
- San Blas Bay – o plajă micuță, dar interesantă. Nu e accesibilă cu ajutorul mașinii, trebuie să parchezi în vârful dealului și să cobori o pantă foarte abruptă pentru a ajunge la plajă, interesantă experiență. Lângă plajă este un bar/restaurant drăguț.
pe Comino (mai puțin de 3 km lungime, cu o populație de doar 3 persoane):
Sunt multe tururi pe cea de-a treia insulă din Malta. Noi am ales să mergem cu cei de la OH Yeah Malta, la recomandarea gazdei noastre. Plecarea a fost la ora 10:00 și am pornit înapoi spre Malta la ora 16:15. Barca a fost ancorată în apropierea noastră aproape tot timpul, ceea ce a fost util pentru că puteam să ne bronzăm direct pe barcă, locul pe mal fiind foarte limitat iar numărul de persoane enorm, chiar și în luna Octombrie. Pe mal erau mai multe mașini de unde puteai procura diferite tipuri de băuturi/mâncare. Dacă nu greșesc, pe barcă tot se vindeau ceva băuturi.
Prețul a fost de 13 euro / persoană. Barca a fost echipată cu toalete, dușul, din păcate, era defectat.
- Blue Lagoon – extrem de frumos și curat. Am înnotat mult în apa azurie și perfect curată, am făcut poze sub apă și am văzut foarte multe specii de pești.



- Crystal Lagoon – barca a fost ancorată în mijlocul apei, nu am avut acces la stânci, puteam doar să înnotăm în jurul bărcii sau să ne bronzăm la bord. Sincer vorbind, n-am înțeles de ce se numește Crystal Lagoon, când apa la Blue Lagoon e mult cristalină. 😀 A fost un loc frumos, dar Blue Lagoon ne-a plăcut mai mult.
Unul dintre scopurile vacanței noastre în Malta a fost să mâncăm gustoșel. Astfel, nu puteam să nu vă recomand și locurile unde am mâncat cel mai bine.
TOP 5 restaurante în Malta:
- Ocean Basket – ca să înțelegeți cât de mult ne-a plăcut mâncarea, vă zic doar că am mâncat de 4 ori în 10 zile acolo. 😀 Vă recomand: Seafood soup, Platter for two, sushi (lui Vlad nu i-a plăcut sosul de soia) și, neapărat, încercați Cooler-ul de căpșuni sau măr. Ah, cât de bun era cooler-ul ăla la sfârșitul unei zile călduroase. Peste tot pe insulă, la alte restaurante, când ceream limonadă ni se zicea că ei au doar Sprite. 😀

Preț: 6.50 euro Preț: 4.25 euro

- The Avenue – un restaurant cu un meniu foarte foarte vast. Burger, pizza, mâncare tradițională, etc – găsești orice în meniul lor. Noi am mâncat pizza și mâncarea tradițională din carne de iepure.
- Delizie Siciliane – niște deserturi bestiale!


- The Crystal Palace – aici puteți gusta tradiționalele pastizzi, la un preț foarte mic de doar 40-60 cenți / bucată. Deși sunt uleioase, sunt foarte gustoase și merită de încercat, cu siguranță, dacă sunteți în Malta.
- Azure Window Restaurant – pizza și pastele au fost bestiale! Ne-a uimit faptul că prețurile nu sunt deloc exagerate deși este unicul restaurant din apropierea Blue Hole și Inland Sea, în rest fiind doar buticuri unde se vând sandwich-uri, înghețată, băuturi.
Sper că v-a plăcut articolul și că v-am făcut poftă de vacanță! Dacă ați fost în Malta și aveți și alte recomandări, nu ezitați să le lăsați în comentarii!
De asemenea, nu uitați să verificați și articolele despre Bruxelles și Amsterdam.
Vă îmbrățișez cu drag! ♡
1 thought on “25 Locuri Superbe De Vizitat în MALTA, Octombrie 2019. Top 5 Restaurante în Malta.”
Comments are closed.