Multe din diferențele dintre UE și SUA m-au surprins când am emigrat în America. Aceste două culturi sunt atât de diferite! În acest articol am inclus doar câteva exemple:
-
În SUA bacșișul este obligator, în UE este opțional;
Politica bacșișului obligator în SUA, are la bază salariile mici ale chelnerilor. Practic, sursa principală de venit a acestora este bacșișul. Uneori bacșișul este inclus în nota de plată, dar, de cele mai multe ori, tu trebuie să indici suma. Cel mai des, se achită între 11% și 20%.
-
Free refills și sosuri gratuite în SUA;
Rămânem tot în zona restaurantelor. În multe localuri din SUA achiți băutura, iar după finisarea acesteia, poți reumple paharul/cana ori de câte ori vrei, fără plată. Pentru mine, asta și faptul că există băuturi de diferite dimensiuni se bat cap în cap. De ce ai achita mai mult pentru un pahar mare dacă poți comanda unul mic și să îl reumpli de câte ori vrei? 😀 De asemenea, deseori, ketchup, maioneză, miere, etc sunt din partea casei.
-
În UE prețul produselor este cel final, în SUA taxele nu sunt incluse în prețul afișat, ele se adaugă la casă;
Pentru mine încă e un pic frustrant când verific prețurile, îmi fac un calcul în minte, iar la casă mi se zice un preț total diferit. Nu înțeleg deloc sensul acestei politici. Fiecare stat din SUA stabilește propriile taxe, dar nu văd de ce nu le-ar putea include automat în prețul produsului.
-
În SUA consumerismul este la un nivel mult mai înalt decât în UE;
În SUA oamenii cumpără multe lucruri, în cantități mari și des. Filmele americane în care coșurile de cumpărături sunt pline ochi, majoritatea oamenilor au un frigider în casă și unul în garaj, reflectă perfect realitatea.
Oricât de straniu ar suna, în SUA te atrage mai mult shopping-ul, de orice fel. În Olanda nu țin minte să fi avut tendința de a procura multe obiecte, aici însă la fiecare vizită la magazin, mă abțin cu greu să nu cumpăr o groază de lucruri.
-
În UE pungile de plastic sunt cu plată, în SUA sunt gratis;
Ceva ce mă enervează enorm este câte pungi de plastic se folosesc în zadar în America. De obicei, la magazine, casierul îți pune produsele în pungi. Nu exagerez absolut deloc când spun că pun 2-3 produse într-o pungă și apoi o mai pun încă într-o pungă. De ce?!
În Olanda pungile sunt scumpe, dar și oamenii mai conștiincioși cu privire la protejarea mediului înconjurător. De cele mai multe ori, în Olanda ori cumperi o pungă mai rezistentă și o refolosești continuu, ori ai torbe din material. În SUA oamenii se uită ciudat la mine când folosesc torbele mele sau insist să folosească pungi de hârtie sau îmi aranjez singură produsele în pungă și folosesc de 10 ori mai puține pungi.
-
În SUA sunt mult mai rar utilizate cititoarele de carduri portabile decât în UE;
După aproape un an în America, încă nu m-am obișnuit că trebuie să dai cardul tău cuiva. Nu știu de ce în SUA nu este la fel de populară utilizarea acestui aparat precum în Europa, care pare mult mai sigură. Cel mai des, când achiți la restaurant, chelnerul îți ia cardul și merge cu el în spatele barului, apoi ți-l returnează câteva minute mai târziu. Eu consider că asta lasă loc multor potențiale fraude. În Olanda nimeni înafară de mine nu atingea niciodată cardul meu.
-
În majoritatea țărilor UE, un angajat al benzinăriei îți alimentează mașina, în SUA tu singur faci asta;
-
În UE transportul în comun este mult mai bine organizat și mai folosit, în SUA toată lumea are mașină;
La o simplă plimbare prin cartier poți observa că aproape fiecare casă are în față cel puțin 2 mașini. Cel mai des, fiecare membru al familiei care are permis, are și mașină.


-
În SUA distanțele sunt mult mai lungi decât în UE;
Aici fără mașină nu te prea descurci. Chiar și până la cel mai apropiat magazin trebuie să conduci câteva minute. Am înțeles că în centrul orașelor mari, te poți descurca și fără mașină.
-
În SUA majoritatea mașinilor sunt mult mai mari, atât când vine vorba de dimensiunea mașinii cât și a motorului;
Dacă în Europa este ceva comun să deții o mașină cu un motor între 1-3 litri, în America e perfect normal să ai mașină cu motor de 5-6 litri.


-
În SUA poți coduce de la 16 ani, în Europa de la 18;
-
În Europa ești considerat complet major de la 18 ani, în SUA de la 21;
-
Unitățile de măsură sunt complet diferite;
Dacă în Europa temperatura se măsoară în grade Celsius, în SUA în Farenheit. În UE distanța se măsoară în km, m, cm pe când în SUA în miles, yards, feets, inches. Masa se măsoară și ea diferit, în UE în kg, în SUA în lb (pounds).
-
Data se scrie diferit. În UE se scrie data/luna/anul, în SUA se scrie luna/data/anul;
-
În UE educația este gratuită sau foarte accesibilă, în SUA studenții intră în datorii de zeci, chiar sute de mii de dolari pentru a putea merge la universitate;
-
În SUA legile în privința armelor sunt mult mai relaxate;
Spre exemplu, în Olanda, pentru a obține permis de port armă trebuie să mergi regulat la tir timp de câțiva ani, să treci prin mai multe controale medicale, etc. În SUA însă, poți cumpăra arme mai ușor iar permisul are un preț simbolic. Asta este o consecință a faptului că armele sunt parte a culturii lor.
-
Religia este mult mai des menționată în SUA;
Mai mulți oameni par a fi extrem de religioși în SUA. Mersul regulat la biserică este des întâlnit la persoane de orice vârstă. Există chiar și posturi de radio dedicate exclusiv acestui subiect.
-
În UE ai mai des nevoie de cash;
Dacă în unele locuri din Olanda întrebam dacă acceptă card, în SUA poți să-ți faci griji că nu vei putea achita cash. Nu țin minte când ultima dată am achitat cash în SUA, asta dacă am achitat vreodată.
-
În SUA echilibrul dintre viață și muncă este mai rău;
Deseori se spune că în Europa muncești ca să trăiești iar în SUA trăiești ca să muncești. SUA stă mai prost la capitolul zile libere, concediu de maternitare, etc. De asemenea, de obicei, în SUA, programul zilnic de muncă este mai lung.
-
În SUA, casele sunt mult mai mari decât în UE;
Precum majoritatea lucrurilor în SUA, spațiul locativ este mult mai vast. Mai ales atunci când vii din Olanda, o casă americană îți pare enormă.
Mulțumesc enorm pentru că ai ajuns până aici! ❤️
Pentru întrebări sau completări, te aștept cu drag în secțiunea de comentarii!
Dacă ți-a plăcut acest articol, poți arunca o privire și la celelalte articole recente:
Cititoarele de carduri portabile sunt si aici,
Comanda si plata o faci singur fara ajutorul chelnerilor!
Frumos articol!
Mulțumesc mult pentru comentariu! Până acum, peste tot la restaurant a trebuit să punem cardul împreună cu nota de plată și chelnerul se ocupa de tranzacție. Cel mai probabil, există locații unde sunt folosite cititoare de carduri portabile, dar n-am apucat noi să le vizităm. Eu încerc mereu să bazez articolele atât pe experiența personală, cât și pe informații/statistici din online. Mulțumesc extrem de mult pentru completare! De data asta nu am formulat ideea corect. O voi reformula pentru a reda perfect realitatea!